© Niina Partanen

Pinseri harrastuskoirana

Pinseri on monipuolinen ja haastava harrastuskoira. Alla on esitelty lyhyesti pinsereiden kanssa yleisimmin harrastetut lajit.


Näyttelyt
Agility
TOKO
Palveluskoiralajit


Näyttelyt


Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyissä harrastajalla on tilaisuus vertailla jalostustyön tuloksia ja arvioida rodun jalostusmateriaalia. Sen lisäksi näyttelyt ovat erinomainen koiraharrastajien kohtaamispaikka.

Pinseri kuuluu FCI:n roturyhmään 2: Pinseri- ja snautserityyppiset, molossityyppiset sekä sveitsinpaimenkoirat. Näyttelyssä tuomari arvioi, miten hyvin koira vastaa rotumääritelmää ja antaa kirjallisen laatuarvostelun. Lopuksi tuomari sijoittaa luokittain erinomainen ja erittäin hyvä –laatumaininnoilla palkitut neljä parasta koiraa paremmuusjärjestykseen.

Lisätietoja näyttelyistä Kennelliiton sivuilta: http://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/koiranayttelyt


Agility


Agility on urheilulaji, jossa koiran on selvitettävä erityyppisistä esteistä koostuva rata niin lyhyessä ajassa kuin mahdollista ylittämättä tuomarin määrittelemiä aikoja. Voittaja on koirakko, jolla on vähiten virhepisteitä saaneista paras aika. Agilitya voivat harrastaa niin nuoret kuin vanhatkin ihmiset, kunhan vain oma kunto on kohdallaan ja koiran perustottelevaisuus hallussa.

Kiipeäminen puomille, nopeat ja vauhdikkaat hypyt, pujottelu ja putkeenmeno sopivat mainiosti energiselle ja ketterälle pinserille, joka rakastaa vauhtia ja leikkimielisiä tilanteita. Pinseri on fiksu, ja ketterä agilitykoira, kuin luotu suorittamaan rataa. Nykyisin monet pennunostajat hankkivat pinserin juuri agilitykoiraksi.

Suomessa on 3 agilityvaliota: FIN MVA FI AVA Sini-Minin Anno Domini, FI AVA TK1 TK2 Sini-Minin Diina sekä FI MVA FI AVA Pinjoy Basilica.

Lisätietoja agilitystä: Pinserit ry:n agilityjaosto PinAgi ja Suomen Agilityliitto


TOKO eli tottelevaisuuskoe


Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

Pinsereiden älykkyys ja miellyttämishalun vähäisyys asettavat ohjaajalle haasteita. Pinseri oppii liikkeet helposti, mutta rodulle tyypillinen vilkkaus voi ajoittain aiheuttaa ohjaajalle ylimääräistä päänvaivaa. Kunhan koiran motivaation ja keskittymiskyvyn saa kohdilleen, saa pinseristä erittäin tarkan ja täsmällisen liikkeiden suorittajan. TOKO on erittäin mielenkiintoinen harrastus ja hyvin suositeltavaa koiran perustottelevaisuuden ja yhteiskuntakelpoisuuden kehittämiseksi.

Toistaiseksi ainoa tottelevaisuusvalion arvon saavuttanut pinseri on 1970-luvulla elänyt Aniina. Tottelevaisuuskoekäynnit ja –tulokset ovat ilahduttavasti lisääntyneet viimeisen 10 vuoden aikana.

Lisätietoja lajista: http://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/tottelevaisuuskoe


Palveluskoiralajit


Palvelus- ja pelastukoiratoiminnan tarkoituksena on edistää koirien hyödyntämistä yhteiskunnan käyttöön kuten pelastus- ja etsintätehtäviin sekä väestönsuojelu- ja maanpuolustustehtäviin. Palveluskoiraliitto tukee koirien käyttöominaisuuksien jalostustoimintaa järjestämällä tarkoituksenmukaisia käyttökokeita, edistää koirien koulutustoimintaa ja tätä kautta kohottaa koirien yhteiskuntakelpoisuutta ja luoda harrastajille luonnonläheinen palveluskoiraharrastus. Palveluskoirakoelajeja ovat mm. jälki-, haku-, viestintä- ja suojelukokeet. Ennen palvelus- tai pelastuskoirakokeeseen osallistumista täytyy koirakon suorittaa hyväksytysti käyttäytymiskoe (BH) lukuunottamatta valjakkohiihtokilpailuja ja opastuskoetta.

Palveluskoirakokeisiin saa osallistua vain Palveluskoiraliiton erikseen nimeämät rodut. Pinsereillä oli kilpailuoikeus vuosina 1995-2006. Oikeus kuitenkin menetettiin, koska hyväksyttyjä tuloksia ei syntynyt. Kilpailuoikeutta on mahdollista anoa uudelleen, mikäli vähintään 5 rodun edustajaa on suorittanut käyttäytymiskokeen hyväksytysti viimeisen kahden vuoden aikana. Kilpailuoikeuden myöntää Suomen Kennelliiton hallitus Palveluskoiraliiton esityksestä.

Ceriinan Marius ja Cherpin Golgatan Olga ovat tähän mennessä ainoat pk-kokeisiin osallistuneet pinserit. Ceriinan Ursina on osallistunut pelastuskoirakokeeseen. Käyttäytymiskokeen hyväksyttävästi suorittaneita pinsereitä on sen sijaan useita: Ceriinan Dw Vanilli, Noproblem, Of Leijliden Best Design, Rowan-Alley's Lord Oftherings, Cherpin Golgatan Olga, Of Leijliden Frida, Yarracitta Kirppukiwakiwa, Dogiwogin Hermes, Ceriinan Quicksilver, Yarracitta Hizinpimpula ja Ceriinan Ursina. Vaikka pinseri on erinomainen nenänkäyttäjä, ollakseen varsinainen palveluskoira siltä vaadittaisiin enemmän taisteluhalua, toimintakykyä ja kovuutta. Kilpailuoikeuden puuttuminen ei kuitenkaan estä lajin harrastamista, vaan esimerkiksi jäljestäminen on monille pinsereille mielekästä puuhaa. Ennen aloittamista on syytä pyytää apua kokeneelta harrastajalta tai koulutusohjaalta, jotta perustyö tehdään oikein.

Lisätietoja palveluskoiraharrastuksesta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/
top

Copyright © Pinserit ry | www.pinserit.fi