Harrastukset

Pinseri harrastuskoirana

Pinseri on monipuolinen harrastuskoira, joka myös tarvitsee koulutusta. Omistajaltaan pinseri vaatii usein hiukan enemmän, kuin monet muut rodut älykkyytensä ja itsenäisyytensä vuoksi. Siltä puuttuu myös miellyttämisen halua. Suunnitellessa uutta lajia kannattaa turvautua kokeneen harrastajan tai kouluttajan apuun, jotta voidaan välttyä turhilta virheiltä.

Näyttelyt

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyissä on mahdollisuus vertailla jalostustyön tuloksia ja arvioida rodun jalostusmateriaalia. Näyttelyt toimivat myös koiraharrastajien kohtaamispaikkana.

Pinseri kuuluu FCI:n roturyhmään 2: Pinseri- ja snautserityyppiset, molossityyppiset sekä sveitsinpaimenkoirat. Näyttelyssä tuomari arvioi, miten hyvin koira vastaa rotumääritelmää ja antaa kirjallisen laatuarvostelun. Tuomari sijoittaa luokittain erinomainen ja erittäin hyvä –laatumaininnoilla palkitut neljä parasta koiraa paremmuusjärjestykseen. Lopuksi valitaan rodun paras ja vastakkaisen sukupuolen paras koira.

Lisätietoja näyttelyistä Kennelliiton sivuilta: http://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/koiranayttelyt

Agility

Agility on urheilulaji, jossa koiran on selvitettävä erityyppisistä esteistä koostuva rata niin lyhyessä ajassa kuin mahdollista ylittämättä tuomarin asettamaa määräaikaa. Voittaja on koirakko, jolla on vähiten virhepisteitä saaneista paras aika. Agilitya voivat harrastaa niin nuoret kuin vanhatkin ihmiset, kunhan vain oma kunto on kohdallaan ja koiran perustottelevaisuus hallussa.

Kiipeäminen puomille, nopeat ja vauhdikkaat hypyt, pujottelu ja putkeen meno sopivat mainiosti energiselle ja liikunnalliselle pinserille, joka rakastaa vauhtia ja leikkimielisiä tilanteita. Pinseri on fiksu, ja ketterä agilitykoira.

Suomessa on 4 agilityvaliota: FIN MVA FI AVA Sini-Minin Anno Domini, FI AVA TK1 TK2 Sini-Minin Diina ja FI MVA FI AVA Pinjoy Basilica sekä  FI MVA FI AVA-H FI AVA Biguanel Barkov. Kaksi agilityn hyppyvaliota C.I.B. FI MVA FI AVA-H EE MVA LV MVA LV JMVA HeJW-13 LVJV-14 Ference Brunette Ambitious sekä FI MVA FI AVA-H FI AVA Biguanel Barkov.

FI MVA FI AVA-H FI AVA Biguanel Barkov on Suomen ensimmäinen tuplavaliotittelit saavuttanut pinseri.

Lisätietoja agilitystä: Suomen Agilityliitto⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

TOKO eli tottelevaisuuskoe

Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

Pinseri oppii liikkeet helposti, mutta rodulle tyypillinen vilkkaus voi ajoittain aiheuttaa ohjaajalle ylimääräistä päänvaivaa. Kun koiran motivaation ja keskittymiskyvyn saa kohdilleen, saa pinseristä tarkan ja täsmällisen liikkeiden suorittajan. TOKO on mielenkiintoinen harrastus ja hyvin suositeltavaa koiran perustottelevaisuuden ja yhteiskuntakelpoisuuden kehittämiseksi.

Toistaiseksi ainoa tottelevaisuusvalion arvon saavuttanut pinseri on 1970-luvulla elänyt Aniina. Tottelevaisuuskoekäynnit ja –tulokset ovat lisääntyneet viimeisen 10 vuoden aikana.

Lisätietoja Tokosta: http://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/tottelevaisuuskoe


Rally-toko

Rally-toko on laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö. Koiraa saa ohjata suullisin käskyin sekä käsimerkein sekä kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-tokon tavoite on hyvin käyttäytyvä koira. Laji tukee koiran ja omistajan yhteistyötä.
Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Luokkia on neljä: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Rally-toko sopii kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille. Alokasluoka on helppo, joten kynnys kisaamiseen on matala. Ylemmissä luokissa riittää haastetta tavoitteellisillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji edistää koirakon yhteistyötä ja parantaa koiran hallittavuutta. Suomessa Rally-tokosta tuli virallinen kilpailulaji 1.5.2014.
Lisätietoja Rally-tokosta: www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/rally-tokokilpailut

Nose Work

K9 Nose Work - nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin. Nykyään lajia voivat harrastaa kaikki koirat. Se on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji. Suomessa siitä on tulossa virallinen kilpailulaji.
Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja. Oleellista on vain koiran perushallinta. Lajia voi harrastaa myös kotioloissa. Harjoittelun tulee olla mukavaa tekemistä sekä ihmisille että koirille. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeet. Kilpailtaessa ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa sen lisäksi laakerinlehti ja kolmannessa luokassa vielä laventeli. Käytettävät hajut ovat hydrolaatteja.
Pinseri käyttää mielellään nenäänsä, joten laji sopii rodulle erinomaisesti.
Lisätietoja Nose Workista: www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/nosework

Palveluskoiralajit

Palveluskoirakoelajeja ovat mm. jälki-, haku-, viestintä- ja suojelukokeet. Ennen palveluskokeeseen osallistumista koirakon tulee suorittaa hyväksytysti käyttäytymiskoe (BH) lukuunottamatta valjakkohiihtokilpailuja ja opastuskoetta.

Palveluskoirakokeisiin saavat osallistua vain Palveluskoiraliiton erikseen nimeämät rodut. Pinsereillä oli kilpailuoikeus vuosina 1995-2006, Se menetettiin, kun kilpailutuloksia ei syntynyt. Kilpailuoikeutta on mahdollista anoa uudelleen, jos vähintään 5 rodun edustajaa on suorittanut käyttäytymiskokeen hyväksytysti viimeisen kahden vuoden aikana. Kilpailuoikeuden myöntää Suomen Kennelliiton hallitus Palveluskoiraliiton esityksestä.

Ceriinan Marius ja Cherpin Golgatan Olga ovat tähän mennessä ainoat pk-kokeisiin osallistuneet pinserit. Käyttäytymiskokeen hyväksyttävästi suorittaneita pinsereitä on kuitenkin useita: Ceriinan Dw Vanilli, Noproblem, Of Leijliden Best Design, Rowan-Alley's Lord Oftherings, Cherpin Golgatan Olga, Of Leijliden Frida, Yarracitta Kirppukiwakiwa, Dogiwogin Hermes, Ceriinan Quicksilver, Yarracitta Hizinpimpula ja Ceriinan Ursina.
Vaikka pinseri on erinomainen nenänkäyttäjä, ollakseen varsinainen palveluskoira siltä vaadittaisiin enemmän taisteluhalua, toimintakykyä ja kovuutta. Kilpailuoikeuden puuttuminen ei kuitenkaan estä lajin harrastamista. Esimerkiksi jäljestäminen on monille pinserille mielekästä puuhaa.
Suomeen saatiin rodun ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Suomen jäljestämisvalio (FI JVA) Touch The Stars Cosmos.

Lisätietoja palveluskoiraharrastuksesta: http://www.palveluskoiraliitto.fi/

Pelastuskoiralajit

Pelastuskoiralajeja ovat jälki, haku, rauniot sekä tunnistusetsintä.
Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn. Hakukoira etsii ilmavainuisesti seuraten ilman mukana kulkeutuvaa ihmisen hajua. Jälkikoira puolestaan etsii maavainuisesti seuraten ihmisestä maahan jäänyttä hajujälkeä.
Poikkeusolojen varalle Pelastuskoiraliiton jäsenyhdistyksissä koulutetaan myös rauniokoiria. Koulutus järjestetään pelastusviranomaisten kanssa. Koulutetut rauniokoirat sijoitetaan kunnan väestönsuojeluorganisaatioon.
Lisätietoja pelastuskoiratoiminnasta: https://www.pelastuskoiraliitto.fi/

Eläinetsintä

Etsijäkoira avustaa kadonneen lemmikin etsinnässä. Eläinetsijäkoirina toimii monen rotuisia koiria. Harrastus edellyttää koiran kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja motivaatiota jäljittämiseen. Kovin kylmänarat koirat eivät välttämättä ole ihanteellisia etsijäkoiria, mutta jokaisen koiran kanssa voi lajia kuitenkin harrastaa. Koulutus valmiiksi eläinetsijäkoiraksi vie keskimäärin noin kolme vuotta. Koiran ohjaajan on oltava riittävän motivoitunut ja fyysiseltä kunnoltaan sellainen, että hän suoriutuu myös haastavassa maastossa kulkemisesta. Suunnistustaito on myös tärkeä.
Lisätietoja eläinetsinnästä:https://www.etsijakoiraliitto.fi/